Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark
Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark – følgebrev
Klik her
Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark – Sammenfatning
Klik her

Klaringsrapporter
Vejledning – allergidiagnostik i primærsektoren
Klik her for at se vejledningen

Klaringsrapport – akut beredskab ved procedure med øget risiko for anafylaksi
Klik her for at se rapporten

Retningslinier for udredning for penicillinallergi
Klik her for at se rapporten

Alutard SQ 225 Pleum pratense
Danmark oplevede i 2003 en usædvanlig høj forekomst af anafylaktiske bivirkninger under immunterapi med ALK-Abellós græspollenekstrakt. DSA etablerede i forsommeren 2003 et samarbejde med Lægemiddelstyrelsen om at få afklaret årsagen til den helt uacceptable stigning i alvorlige bivirkninger. Gennem Lægemiddelstyrelsens bivirkningsregistrering fik selskabet tilgang til anonymiserede indberetningsskemaer, skadestuenotater, journaler fra involverede praktiserende læger og hospitaler. Efter en grundig gennemgang blev vedlagte redegørelse sendt til Lægemiddelstyrelsen.
Den samlede konklusion omkring bivirkningsforekomsten ved brug af Alutard SQ 225 Phleum pratense var, at en betydelig del af anafylaksier kun kunne være forårsaget af intravasal injektion, at en række alment accepterede regler for god klinisk praksis ikke var fulgt, og at monitoreringen af patientens tilstand inden injektion har været mangelfuld.
Som en konsekvens har Sundhedsstyrelsen opstillet skærpede krav omkring sikkerhedsberedskab. Dansk Selskab for Allergologi har nedsat en Immunterapi Task Force og forsøger at skabe konsensus omkring danske standarder på baggrund af de fælleseuropæiske, og Lægemiddelstyrelsen har fastslået, at doseringen bør individualiseres afhængig af patienten og dennes reaktion på behandlingen.

Download rapporten